Een openstaande rekening kan leiden tot (veel) extra kosten voor u. Daar zijn wettelijke regels voor. Naast de (wettelijke) rente kent de wet de volgende kosten: incassokosten, proceskosten, executiekosten. Hieronder treft u per soort meer uitleg aan.
- Rente
Een rekening moet op tijd betaald zijn. Blijft een rekening openstaan dan is op een bepaald moment rente verschuldigd. Wanneer deze rente gaat lopen is per geval anders. Huur moet bijvoorbeeld vóór de eerste van de maand op de rekening van uw verhuurder staan. Zodra u uw huur te laat betaalt, mag uw verhuurder rente in rekening brengen over het bedrag dat u nog moet betalen. De hoogte van deze rente ligt wettelijk vast óf staat in uw contract als u andere afspraken heeft met uw verhuurder.
- Incassokosten
Als u de openstaande rekening niet tijdig betaald, dan mag de eisende partij incassokosten aan u in rekening brengen. Wanneer dit precies mag en hoe hoog die kosten zijn, is allemaal in de Wet Incassokosten (WIK) vastgelegd.
- Proceskosten
Als het tot een rechtszaak komt en de rechter oordeelt dat u moet betalen, dan zijn de proceskosten voor uw rekening. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor de dagvaarding, het salaris van de deurwaarder en het griffierecht (de kosten van de rechtbank). De proceskosten bedragen al snel € 750,-.
- Kosten voor ambtshandelingen of executiekosten
Ambtshandelingen zijn de werkzaamheden die alleen deurwaarders mogen uitvoeren, zoals dagvaarden, een vonnis officieel overhandigen, beslag leggen en ontruimen. De hoogte van de kosten is wettelijk vastgelegd in Besluit Tarieven Gerechtsdeurwaarders